Το Grana Padano είναι ένα ημι-λιπαρό τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 1000 χρόνια από τους κιστερκιανούς μοναχούς της αβύσσου του Chiaravalle, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ωριμασμένο τυρί για να διατηρήσουν το πλεόνασμα γάλακτος.
Το Grana Padano προέρχεται από το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας της περιοχής Grana.
Η περιοχή του Padano βρίσκεται στην κοιλάδα Padana (βόρεια Ιταλία).
Οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες και η πράσινη ζωοτροφή που χρησιμοποιείται για τη διατροφή τους πρέπει να προέρχονται από την περιοχή παραγωγής του Grana Padano.
Η αποβουτύρωση του γάλακτος επιτυγχάνεται φυσικά, αφήνοντας την κρέμα να ανασηκωθεί με βαρύτητα ενώ το ωμό γάλα ξεκουράζεται.
Μόνο οι φέτες τυριού που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του Συνεταιρισμού, όπως καθορίζεται στους κανόνες προδιαγραφών και που έχουν ωριμάσει τουλάχιστον 9 μήνες, θα σφραγίζονται με το σήμα Grana Padano.
Η παραγωγή του Grana Padano αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της ιταλικής παραγωγής γάλακτος και περίπου το 40% της παραγωγής στις περιοχές του.